Het traditionele beeld van de boekhouder die de briefjes op zijn bureau omkeerde op het moment dat iemand zijn kantoor binnenstapte. Of de deur op slot deed wanneer hij even koffie ging halen. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Online lijken ineens andere regels te gelden: we doen hier veel minder moeite om onze gegevens te beschermen. Aan die mentaliteit mogen we best werken, nu we ons op zowel zakelijk als privé gebied dagelijks in de digitale wereld bevinden. Drie tips voor veilig internetgebruik.

Wachtwoordbeleid
Ten eerste: wat dacht je van het wachtwoord ‘Welkom01’? Niet de aller slimste keuze. Ook niet doen: je wachtwoord wijzigen in Welkom02 wanneer je gevraagd wordt deze aan te passen. Een goed wachtwoord bestaat nog altijd uit hoofdletters, tekens en getallen,het liefst zelf een hele “onzin” zin. Je doet er goed aan deze regelmatig te veranderen en hetzelfde wachtwoord niet voor meerdere diensten tegelijk te gebruiken.

Wifi-netwerk
Surf je vanuit een open wifinetwerk, dan ben je heel gevoelig voor ‘meeluisteraars’. Een serie op Netflix kijken in de trein kan nog net, maar stel bankzaken uit tot een later moment. Vermijd websites waarvoor je moet inloggen. Surf alleen naar websites met een https certificaat. Doe je dit allemaal al? Een goed begin, want je bent je op deze manier in ieder geval bewust van digitale veiligheid. Toch doe je hiermee niet heel veel meer dan de figuurlijke voordeur achter je dichttrekken. Wat je nog meer kunt doen, is een firewall en een antivirussysteem installeren en vooral alert blijven. Trek aan de bel wanneer je iets verdachts ziet.

Toegang tot bedrijfsgegevens
Werken jij en je medewerkers op verschillende plekken? Dan moet je data overal toegankelijk zijn. Diezelfde data moet je tegelijkertijd goed beveiligen. Vooral wanneer medewerkers op privé laptops werken die je niet zelf beheert. Maar hoe weet je of hier een up-to-date antiviruspakket op staat geïnstalleerd? Heel lastig om te zeggen, of toch niet?

Tot slot, de gebruikers van jouw data
We kunnen nog zoveel voorbeelden noemen en adviezen geven, het zijn met name de gebruikers zelf die zich bewust dienen te zijn van de risico’s. Wie houdt het bewustzijn van medewerkers in de gaten? Buro Flevo adviseert en traint organisaties en hun medewerkers over dit onderwerp. Onze workshop ‘Security & privacy awareness’ legt uit wat de risico zijn en met welke praktische handvatten je ervoor kunt zorgen dat jij en jouw mensen weten wat ze doen. Goede regels en procedures werken immers alleen als ze gedragen worden door alle medewerkers.