Veel van onze lezers zullen ‘s ochtends of ‘s avonds de deur van het pand op- of van het slot doen. Sommigen van jullie openen en sluiten zelfs dezelfde dag. De hele dag werken geeft een gevoel van grip en als de alarmcode er weer op staat ben je klaar voor de dag. Maar: Hoe zit het met je internet deur, zit die wel op slot? En ook belangrijk: Voor wie?
Voor aanvallen van buitenaf weten we, hebben we een goede firewall nodig. Maar van binnenuit is er ook gevaar, erger nog… van binnenuit is er veel onbedoeld gevaar.
Hoe ga jij daar mee om?
Als ondernemer heb je een voorbeeldfunctie, dat weet je. Als jij je wachtwoord laat slingeren zullen je medewerkers dat ook doen. De regels die je jouw organisatie oplegt gelden ook voor jou, hoe hinderlijk ook. Veiligheid en werkbaarheid bijten elkaar.
Veiligheid en werkbaarheid bijten elkaar.
Het evenwicht tussen veiligheid en dingen gedaan krijgen is soms een speurtocht in communicatie met IT’ers. Wat de IT’er veilig genoeg vindt om open te zetten is waarschijnlijk niet jouw beleving van werken met computers. Je vertrouwt er dan vaak toch maar op en zet je eigen handigheidjes maar aan de kant. Die handigheidjes noemen we “Grijze IT”.
Voorkom “Grijze IT”
Als je een risico inschatting wilt doen van de veiligheid van het netwerk en de beveiliging van je bedrijfsdata, zul je een duidelijk beeld moeten krijgen van de gebruikte software. Vaak is dit niet zo moeilijk in grote lijn, maar gebruikers houden hun handigheidjes wel onder het tafelkleed. “Dat pakken ze me niet af” en “Het zal wel veilig zijn want mijn buurman, die IT’er, is heeft mij die tip gegeven.” Een goede firewall maakt Grijze IT zichtbaar.
Voorkomen of genezen
Voorkom beveiligingslekken, en als ze er zijn, neem ze weg. Veel erger nog zijn de pleisters in je netwerk. Ze vallen niet meer op maar zijn vaak nog een groot risico. Omwille van tijd en kosten zijn er nog steeds veel IT’ers die met de EHBO trommel bij de klanten langs gaan. Weet jij hoe jouw netwerk er voor staat?
Angst
Jouw netwerk heeft de afgelopen jaren stabiel gedraaid. Er is geen reden voor angst. Maar hoe weet je zeker dat het netwerk dat organisch gegroeid is nog wel veilig is? Doe een security scan. Om praktische en haalbare verandervoorstellen te geven hebben wij ons toegelegd op een aantal kernpunten in onze scan:
- Internet verbindingen
- (Gasten) Wifi
- Wachtwoordbeleid
- Scheiden van datastromen middels VLAN’s
- Toegankelijkheid gemeenschappelijke data
- Up to date software en patches
- VPN en Remote Desktop
Wil jij ook zo’n scan? Bel ons voor een afspraak (085-0021010) of vul hier je gegevens in.
[ccf_form id=”131″]