Vanochtend las ik een artikel in het FD over een proef uitgevoerd door het Openbaar Ministerie. Door gebruik te maken van big data zijn allerlei frauduleuze zaken blootgelegd. Voor het eerst zijn diverse databronnen van verschillende organisaties zoals banken en verzekeraars met elkaar vergeleken in een zoektocht naar afwijkende patronen.

Om eerlijk te zijn verbaas ik me erover dat dit nieuw is en deze werkwijze niet al jaren wordt gebruikt. De uitkomst is minder verrassend; allerlei zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Bedrijven die niet bestaan, onjuiste declaraties, subsidies of gerommel met toeslagen. Er gaat van alles mis zonder dat dat opgemerkt wordt. Fraude rijkt blijkbaar verder dan we tot nu toe kunnen opsporen.

Er is maar weer eens bewezen dat er werk aan de winkel is voor veel bedrijven en instanties, want valt een hoop tussen wal en schip. Toch hoeven niet alleen overheidsinstanties banken en verzekeraars hier lessen uit te trekken.

Ook bedrijven binnen MKB doen er goed aan stil te staan bij informatiebeheer. Data wordt vaak niet uitgewisseld en de informatiebronnen bevatten te vaak onjuiste of onvolledige gegevens. Informatie wordt onvoldoende gecontroleerd waardoor ruimte ontstaat voor fouten en dus fraude.

Wie denkt dat er nu weer een boel criminelen van de straat zijn komt bedrogen uit. Er komt geen vervolging en alle data van dit experiment wordt verwijderd. Want ook voor wie zich niet aan de regels houdt hebben we de bescherming van privacy hoog zitten.

Zoals verwacht gaat het internet dan nu ook los en regent het kritiek op het feit dat criminelen niet vervolgd worden. Spijtig, maar het doel van het onderzoek was de zoektocht naar afwijkende patronen en niet om achter personen aan te gaan. Hiervoor zal ook altijd menselijk inzicht nodig zijn. Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij de mens niet meer in komt tegen de logica van een algoritme.

Wat mij betreft mag de nadruk liggen op het feit dat we aandacht moeten besteden aan goed informatiemanagement. Wie hier nu op inzet kan het verschil maken in de komende jaren. Data wordt belangrijker dan ooit en kan zorgen voor verrassende inzichten die van grote meerwaarde zijn. Alleen al voor het opsporen van lekken in organisaties of processen. Big data kan een onmisbare tool zijn. Data analyse kan zaken blootleggen waar je anders overheen zou kijken.

Zorg daarom voor een goede strategie en regel systemen zo in dat je optimaal rendement behaald. Dubbele invoer kan echt niet meer, zorg dat databases met elkaar in verbinding staan. Reduceer de kans op fouten tot het minimum en voorkom zo geld mis te lopen. En ja, voor wat de privacy betreft, die zorgt inderdaad voor een boel kantlijnen en beren op de weg. Maar volgens mij komen we een heel eind met gezond verstand en fatsoenlijke normen en waarden. Dat mag het excuus niet zijn om het beheer van je data niet op orde te hebben en niet aan de slag te gaan met je eigen big data experiment.