Weg met al die Excel overzichten en dashboards, want hier is PowerBI!

In gesprek met Stefan Pit, sinds januari in dienst als applicatiebeheerder bij Buro Flevo

Zijn wij beter af met Excel als het aankomt op dashboarding en rapportages?

Microsoft Excel blijft nog een heel krachtige tool voor ad hoc rapportages en een echte business analist wil graag zelf de vrijheid hebben om een rapportage in elkaar te zetten. Dit is nog wel erg lastig zonder tussenkomst van een IT’er. PowerBI zou deze kloof weleens kunnen slechten mits goed opgezet.

Welke vraag moet je jezelf dan stellen als bedrijf?

Wil jij 90% van je tijd besteden aan het rapporteren en 10% aan analyse? Als je deze vraag met JA beantwoord dan raad ik je aan om direct te stoppen met lezen en lekker verder te gaan met Excel. Wil je het tegenovergestelde en echt voluit bezig zijn met het analyseren van je bedrijfsdata dan zou ik PowerBI eens overwegen.

Word jij ook zo moe van het wachten totdat je Excel rapportage eindelijk klaar is met “updaten?”

Waar Excel ophoudt gaat PowerBI door en laat zich niet beperken door de tekortkomingen van Excel. Waar Excel erg log wordt van heel veel data, heeft PowerBI hier geen last van door de data te “cachen”en dus veel sneller beschikbaar is. Deze tijd kan je mooi steken door wat inactieve zaken toe te voegen aan je rapportage.

Zeg nu zelf…

Wat is er mooier dan een heel mooi, functioneel en interactief dashboard te maken waardoor je als bedrijf de juiste beslissingen kunt nemen? Als je dit gaat vergelijken met Excel dan kom je vaak niet verder dan een statische draaitabel of grafiek zonder doorklik mogelijkheden. Juist deze “drill down” mogelijkheden bieden je flexibiliteit en het gemak die Excel je niet (makkelijk) kan geven.

Hoe voorkom je dubbelwerk?

Het volgende beeld komt je zeer waarschijnlijk ook wel bekend voor. Heb je na uren werk eindelijk je rapportage klaar en verstuurd via de mail naar de belanghebbenden moet je toch nog een wijziging doorvoeren en kan je alles weer opnieuw gaan mailen. Nou, dat het is mooie van PowerBI, want deze staat op één plek (cloud of eigen server) en iedereen kan erbij (mits je dit zo hebt ingesteld).

Hoe zit het met de beveiliging?

Ook één van de pijlers van PowerBI. Doordat je inlogt op een domein (windows netwerken) kan je heel makkelijk je beveiliging op orde brengen in je PowerBI rapportage. je kan op een makkelijke manier aangeven wie waartoe rechten mag hebben en dat allemaal op één plek geregeld.

Ik heb nog een berg Excel rapportages liggen, wat doe ik daarmee?

Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Je hoeft ze echt niet over te zetten naar PowerBI, want PowerBI kan Excel uitstekend als databron gebruiken.

Is PowerBI dan een Excel killer in rapportage/dashboard land?

Dit hangt af van de strategie die je wil hanteren. Excel is nog steeds een “killer” in ad hoc rapporteren en het maken van pivot tables, maar wil je data uit je ERP of uit andere databronnen halen en dit op een nette en visuele manier presenteren, dan maak je wellicht de juiste keuze met PowerBI

Meer weten?

Benieuwd geworden of wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek vertellen wij graag meer over de mogelijkheden.