Waarom blijven we het zo moeilijk vinden om met gevarieerde wachtwoorden te werken? Dat vraag ik me regelmatig af nadat ik met bedrijven over hun wachtwoordbeleid gesproken heb.

Deze bedrijven zijn op zoek naar een pasklare oplossing waarmee alle betrokkenen geholpen zijn. En die oplossingen zijn er.

Welkom01

Medewerkers die ooit een wachtwoord hebben gekregen van de afdeling IT en dat wachtwoord tot op de dag van vandaag gebruiken. Welkom01, bijvoorbeeld. Of medewerkers die voor hun zakelijk e-mailaccount hetzelfde wachtwoord gebruiken als thuis. Het blijkt dat we over heel weinig fantasie beschikken als het aankomt op het bedenken van wachtwoorden.

Sterretjes

Stel je voor dat je verantwoordelijk bent voor de content op de website van de hockeyvereniging en dat je een wachtwoord gekozen hebt om deze content te mogen beheren. Op je werk typ je precies hetzelfde wachtwoord in op je toetsenbord. Daar lijkt weinig mee mis te zijn. Je ziet toch altijd sterretjes te staan, in het wachtwoord vak? Dat klopt, maar dat geldt niet voor degene die de website van de hockeyvereniging beheert. Aan de achterkant zijn het gewoon cijfers en letters en tekens die gereproduceerd kunnen worden. De websitebeheerder van de hockeyvereniging ziet doodleuk het wachtwoord te staan dat jij ook voor zakelijk gebruik hanteert.

Bestandje met wachtwoorden

Over het algemeen zijn we ons hier niet van bewust. Zo zijn er ook nog heel veel mensen die een bestandje op de computer hebben staan, waarin alle wachtwoorden voor tientallen accounts zijn terug te vinden. En dat terwijl er gewoon tools voor handen zijn die ieder wachtwoord voor je onthouden.

Tools voor beheer

Lastpass bijvoorbeeld, of Keepass. Deze tools maken het gebruik van verschillende wachtwoorden voor verschillende websites heel toegankelijk. Want alle wachtwoorden zelf onthouden, dat is niet te doen.

Webbrowser

Het interne gebruik van wachtwoorden op de werkvloer wordt hiermee een stuk veiliger. Het is weliswaar in eerste instantie iets omslachtiger, maar het is simpelweg een kwestie van wennen aan de methodiek van zo’n tool. Het door de webbrowser laten onthouden van wachtwoorden is killing voor je eigen privacy.

Wachtwoorden genereren

Ben je door je inspiratie heen wat betreft het bedenken van al die verschillende wachtwoorden? Genereer ze dan met een speciale tool. Het laten beheren van je wachtwoorden is zeker voor zakelijk gebruik een aanrader, soms tegen betaling. Je bent van een hoop gedoe af en voor ieder account hanteer je eenvoudig een ander wachtwoord. Dat is veel veiliger. Autorisatie gebeurt vaak per sms.

Profielen

Gebruik je tools, daar zijn ze voor. Er zijn te veel slimme, jonge jongens en meisjes die zich erop toeleggen om wachtwoorden te raden en zo de puzzel van andermans profiel compleet weten te maken.

We hebben over het onderwerp ook een video opgenomen.