Bedrijven zijn verplicht om binnen de energieafspraken vanaf 1 januari 2023 een energielabel te kunnen aantonen.

Dit heeft mij als bedrijfseigenaar, Buro Flevo en Flevo ict, en ook als gebouweigenaar aan het denken gezet en mijn interesse gewekt.

  • Als gebouweigenaar, om mijn bedrijfspand een energielabel te kunnen geven. Label C is de norm maar liever wil ik gelijk naar Label A. Welke stappen moet ik dan nemen om zover te komen?
  • Als eigenaar van Buro Flevo ben ik vooral geïnteresseerd om een concept te maken. Hoe kun je alle elementen bij elkaar brengen zodat techniek een brug vormt met een stuk business?
  • Als eigenaar van Flevo ict, hoe kunnen we de infrastructuur leveren die alles ondersteunt. Ieder gebouw heeft al een internetverbinding dus wanneer je overstapt op zonnepanelen ga je dan de simkaart van de leverancier gebruiken of ga je meeliften op je eigen internetverbinding?

 

Een energieplatform voor het MKB

De energietransitie zorgt voor veel vragen en aanpassingen. De provincie roept dat we met zijn allen van het gas af moeten maar dat kunnen we niet individueel. We zullen moeten samenwerken. Vanuit de provincie zal er dus gekeken moeten worden hoe we gezamenlijk een energietransitie kunnen doen, van gas af naar elektrisch, warmtepompen of microgrit (= een zelfvoorzieningssysteem, waarbij je je eigen energie 24-7 opwekt zonder dat je het energienet nodig hebt.) Hierbij is het van belang dat duidelijk is welke data je nodig hebt om zover te komen.

Het platform wat wij willen bouwen is om te kijken welke sprong we moeten maken over de kenniskloof. Wat zijn de oplossingen van vandaag, de oplossingen van morgen? Dus welke transitie moet er gaan plaatsvinden?

De kenniskloof van bijvoorbeeld wel of geen zonnepanelen. Degene die al vroeg is ingestapt en op dit moment zijn panelen al heeft afbetaald kan wellicht helpen om de kenniskloof te overbruggen voor de mensen die nog geen panelen hebben. Wat houdt ze tegen of welke informatie ontbreekt om een goede keus te maken.

Alle puzzelstukjes moeten uiteindelijk samenkomen met jouw persoonlijke agenda. Alle elementen die voor jou van belang zijn wil je in een platform kunnen zetten in plaats van dat je iedere keer een adviseur over de vloer krijgt die komt vertellen over zijn of haar product of dienst. Een digitale adviseur die kijkt, wat is er allemaal al, wat gebeurt er allemaal, wat levert het tot nu toe op en kan het proces verbeterd worden.

Kenniskloof MKB

Met het platform wat we willen ontwikkelen richt ik me op de kenniskloof binnen het MKB. Hier is het veel lastiger omdat er niemand binnen een bedrijf is die zich verantwoordelijk voelt voor de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. De kosten van een lamp die brandt op kantoor of de computer die dag en nacht aanstaat drukt niet op het persoonlijk budget van de medewerker. Terwijl je thuis veel behoedzamer omgaat met energie. Lampen laat je niet onnodig branden en de verwarming staat niet de hele dag op vol vermogen te verwarmen.

Deze elementen spelen ook mee voor bedrijven en daardoor is het gewoon lastiger. Een platform zou een gamechanger zijn om de energietransitie succesvol te laten verlopen.

We willen ons allemaal inzetten voor de energietransitie, het leeft ook in de samenleving. Met een digitale expert is ook voor bedrijven een kostenbesparing realiseerbaar. Door te kijken naar hoe zit je pand in elkaar, wat doet je buurman, wat doen mensen met een soortgelijk gebouw? Kun je informatie gaan combineren en bepalen waar aanpassingen gedaan moeten worden. Kosten besparen door vragen te stellen en wanneer er een financier in het platform zit gelijk kunnen schakelen door te zien welke subsidie er mogelijk is. Uiteraard zal maatwerk door persoonlijke adviseurs niet helemaal te voorkomen zijn want niet iedereen past binnen het platform.

De energiehubapp

Binnen het platform wil ik een energiehubapp gaan ontwikkelen waarin ik duidelijk wil krijgen, hoe het proces loopt, welke stappen je moet doen om uiteindelijk een energie C-label te kunnen krijgen. Een downloadbare app waarin je je eigen profiel aanmaakt, NAW-gegevens invult gekoppeld aan het BAG-register van het kadaster. Zo kun je stap voor stap je profiel opbouwen.

Wil je meer weten over dit platform of er eens met mij over sparren neem dan contact met mij op.