Processen inzichtelijk maken, problemen oplossen en mensen vlot verder laten werken. Dagelijkse kost voor ICT-kenner Arend Jan te Velde. “Het klopt, ik vind het leuk om mensen blij te maken. Zodra iemand tegen een technisch probleem aanloopt, wil ik zo snel mogelijk helpen.”

Zijn naam heb je mogelijk al eens voorbij horen komen, als eigenaar van Flevo ict uit Dronten. Hij wilde nog een formule toevoegen. Dat werd Buro Flevo.

Toekomst van big data

“De houdbaarheidsdatum van Flevo ict is niet verstreken, maar geldt dat over twintig jaar ook nog?” Arend Jan stelde zichzelf die vraag hardop voordat hij Buro Flevo startte. Met zijn ICT-kennis zag hij mogelijkheden in big data. “Bedrijven moeten heel eenvoudig over bruikbare informatie kunnen beschikken, informatie die ze helpt efficiënte en effectieve beslissingen te nemen.”

Toegankelijke data voor ieder bedrijf

Veel bedrijven hebben wel van de term ‘big data’ gehoord, maar beseffen niet wat data hen kan opleveren. En toch: Wie meerdere data met elkaar vergelijkt, ziet relaties die eerder verborgen waren. Die laten bijvoorbeeld zien hoe je de klant beter kunt bereiken. Schatgraven heet dat.

Juist daarom vindt Arend Jan het zo leuk bedrijven te overtuigen van de kracht van big data. “Zodra alle data voor deze bedrijven toegankelijk is gemaakt, ontstaan verrassende nieuwe inzichten. De meeste mensen zien immers alleen de voorkant van hun eigen systemen.”

Game changer

Wat Buro Flevo betreft, variëren de klanten van leveranciers tot marketingbureaus. Toch hoeven die klanten niet zo gek veel van elkaar te verschillen, weet Arend Jan. Hij ziet bedrijven vaak met generieke problemen kampen. “Ik wil weten wat die ene game changer voor een bedrijf is.”

Voeten in de klei

No nonsense: twee woorden die Buro Flevo kenmerken. “Net als veel van onze klanten, staan we met onze voeten in de klei. We nemen de klant mee in onze ideeën, houden korte interviews en zorgen dat iedereen en ieder team aan de slag kan.” Arend Jan praat veel met zijn klanten, dagelijks zelfs. Het verstevigt de relatie. “Het helpt me ook met het op een rijtje zetten van de feiten, welke technieken een bedrijf toe kan passen.”

Horten en stoten

Vanuit Flevo ict kent hij de klappen van de zweep: het lanceren van grote projecten bij MKB-bedrijven gaat soms met horten en stoten. Het ene traject duurt langer dan het andere. Arend Jan: “Juist daarom zijn we echt een verlengstuk van een bedrijf. Tijdens een project schakelen we met alle lagen van de organisatie.”