Kijk eens kritisch naar welke functies jij mist en hebt in jouw bedrijf

Je hebt nooit alle kennis in huis en zeker niet als je een MKB’er bent. Dus moet je de functies maar ook de diverse rollen binnen je bedrijf regelmatig bekijken en evalueren.

Welke rollen en functies heb jij?

Niet iedereen heeft een jurist in dienst en dit gaat vaak wel goed omdat je iemand kent die jurist is of juridische kennis heeft. Zo gaat dat ook bij ICT, je gebruikt verschillende softwareprogramma’s. Die programma’s heb je aangeschaft omdat ze je gaan helpen bij je bedrijfsvoering, maar eigenlijk vergeet je vaak om daar onderhoud aan te plegen. Je vergeet om te kijken of er nieuwe updates zijn, nieuwere versies of de functies die je allemaal kunt gebruiken.

Daarnaast kan het voorkomen dat programma’s niet goed samenwerken met andere programma’s of dat ze juist wel goed samenwerken. Een programma kan ook te duur zijn of jouw medewerker kan er simpelweg niet mee overweg. Allerlei scenario’s waarbij je erachter komt dat je moet nagaan welke rollen en functies je hebt in je bedrijf en welke niet.

Waarom moet je daarnaar kijken?

Als jij iemand een rol geeft binnen jouw bedrijf moet je checken of die rol wel past bij die persoon. Wanneer je iemand die denkt dat ze er alles van af weten een keuze laat maken gaat dit jou altijd geld kosten. Jij moet zeker weten dat iemand de juiste kennis heeft en ook up-to-date is, pas dan is het de juiste persoon op de juiste plek. Maar het blijkt dat dit niet altijd het geval is bij bedrijven.

Eigen belang…

Belangen van de werknemer maar ook de werkgever spelen een belangrijke rol. Een medewerker gaat zijn baas niet zeggen dat een programma moeilijk is om mee te werken, dus wordt het proces inefficiënt gevolgd. Wat doe je dan? Geef jij als werkgever de medewerker de kans om meer te weten te komen over de software of het programma door middel van een cursus? Stel dat je dat gaat doen, tijd investeren in een programma. Is dat wat je wilt of wil je liever dat iemand anders dat voor je oppakt?

Bewondering

Zo kun je nadenken over allerlei functies. Kijk eens naar een bedrijf waar je bewondering voor hebt. Welke functies hebben ze daar allemaal en welke functies hebben de medewerkers? Vertaal dit een terug naar de software die jij gebruikt of naar de hardware in jouw bedrijf.

Moeilijke vraagstukken waarbij wij kunnen helpen. Onze adviseur van Buro Flevo komt graag bij jou langs en kijkt samen met jou naar de efficiëntie of inefficiëntie van functies en rollen binnen jouw bedrijf.