“Eén of meerdere datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden.” Dat is de omschrijving die Google laat zien als je op ‘big data’ zoekt. Arend Jan te Velde van Buro Flevo spreekt liever over data waarvan je waardevolle informatie maakt. “Schatgraven noem ik dat.”

In principe bevat alle data van een MKB-er bruikbare elementen. De vraag is hoe je met die elementen omgaat. Wie heel traditioneel werkt, stopt data in klantendossiers en kijkt er niet meer naar. De beschikbaarheid van heel relevante informatie, is op die manier zeer beperkt. Arend Jan: “Ga je op een slimme manier met je data om, dan zie je welke dagelijkse processen relevant zijn en welke wat minder.”

Leads voor een andere afdeling

Werkt het in zijn eigen bedrijf ook zo? “Nou en of. Laat ik een voorbeeld noemen: Wij draaien rapporten uit met key words. Daar halen we leads uit voor onze afdeling Verkoop. Door dit goed te registreren, zien we precies wat zich in een week heeft afgespeeld rondom bijvoorbeeld het woordje ‘defect’. Die kennis delen we intern met elkaar.”

Stortvloed aan informatie

Arend Jan haalt ook het voorbeeld van het kantoor van de traditionele boekhouder aan. “Daar moest vroeger alles netjes verborgen blijven. En dat terwijl collega’s van andere afdelingen juist van nog meer toegevoegde waarde kunnen zijn als zij wél over bepaalde informatie beschikken.” Is het met die stortvloed aan informatie niet heel lastig het speelveld te overzien? “Absoluut! En juist daarom is het zo belangrijk om informatie gestructureerd en in juiste proporties aan te bieden.”

Zelfredzaamheid wordt steeds groter

Hij heeft geruststellend nieuws voor degenen die meer uit hun data willen halen: “Net zoals nu iedereen iets met een computer en een telefoon doet, worden heel veel tools in de toekomst standaard. De zelfredzaamheid gaat enorm toenemen.”

Transformatie

Juist daarom verwacht Arend Jan dat doelstellingen van bedrijven er compleet anders kunnen gaan uitzien. Eén van zijn klanten leverde afzuigkappen en besloot sensoren in de afzuigkappen te gaan plaatsen. “Die sensoren meten de kwaliteit van het vlees op de grill. Zo transformeerde deze man van metaalboer naar kwaliteitsmanager.”

Veranderende rollen van het personeel

Ook medewerkers bij Flevo ict en Buro Flevo zagen hun rol de afgelopen jaren veranderen. “Waardevolle data die onze klanten in eerste instantie ontgaat, maken zij beschikbaar. We zetten technologieën in die waardevolle output van databronnen opleveren.” Kan één zo’n databron ook al relevante informatie opleveren? “Ja, maar vaak zie je dat vanzelf meerdere databronnen geraadpleegd worden.”