Heb jij last van de WEconomie? De pijn van ‘all together’ bij je sportclub, goede doel of kerk?

We zien dat het lastig is om in de waan van de dag, aandacht te hebben voor samenwerken op een gestructureerde wijze. Door de enorme transparantie in alle dingen die we weten, alle informatie waar we bij kunnen en alle data die we tot onze beschikking hebben, wordt het steeds lastiger om met 1 plan aan het werk te gaan. Voordat we een team hebben samengesteld en goodwill hebben voor een ‘all together’ zijn we vaak een hele tijd verder.

De baas bepaalt en jij volgt

In het verleden was het veel makkelijker, er werd besloten door een baas welke kant je op moest en iedereen volgde. Nu is het anders, iedereen beschikt over dezelfde data als de baas en trekt zijn eigen plan. Dat maakt het lastiger om de structuur/organisatie een bepaalde kant op te duwen. Iedereen heeft immers een eigen mening of idee.

Het ‘all together’ gevoel om samen je tijd en energie ergens in te steken om een bepaald doel te behalen is tegenwoordig veel lastiger te triggeren. Hoe krijgen we de mensen nog bij elkaar? In je team maar ook heel herkenbaar, mobiliseer maar eens een groep vrijwilligers…

Betrokkenheid werknemers

Mensen samen in één team krijgen lukt vaak alleen als het om een thema gaat waar ze zich bij betrokken voelen. Als je op basis van een thema om input vraagt, zijn jouw medewerkers daar vaak prima tot in staat. Er worden gezamenlijk dingen bedacht en men versterkt elkaar ook. Maar als jij als baas zegt, we hebben een werkproces en in dat proces moet jij DIT doen haken jouw medewerkers af.

Leunen op processen en hiërarchie is vaak een oplossing in een organisatie of bedrijf, want dan worden de dingen gedaan omdat het moet. Een heel groot nadeel van deze manier van werken is dat plicht en plezier steeds meer elkaars tegenpolen worden. En is dat wat je wilt?

Samenwerken in de WEconomie

Samenwerken op thema is een HOT topic. Je samen sterk maken voor een groter geheel is de drijfveer van heel veel mensen om te presteren. Die drijfveren zou je eigenlijk moeten triggeren vanuit de passie van de medewerker. De passie van de WEconomie is toch weer samen communiceren en om samen de schouders er onder te zetten.

Niet naast elkaar maar met elkaar

Software en data kunnen je daarbij helpen. Software om een goede structuur, een logisch spinnenweb, neer te zetten. Data is de voedingsbron om goede beslissingen te nemen. Oftewel data is de stuwende kracht in je team en de software moet de structuur zijn waar je in kunt bewegen.